Επισκεφθείτε την καινούργια μας ιστοσελίδα:
Turborecipes.com - Εύκολες και γρήγορες συνταγές

Παγωτό μαστίχα χωρίς παγωτομηχανή

ΠΑΓΩΤΟ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ

Το παγωτό μαστίχα αποτελεί αγαπημένη γεύση για πολλούς και η έλλειψη μιας τέτοιας συνταγής από τη σελίδα ήταν εμφανής. Ηρθε η στιγμή λοιπόν να φτιάξουμε σπιτικό παγωτό με γεύση μαστίχα! Η παρακάτω συνταγή είναι δικής μου έμπνευσης και είμαι σίγουρος ότι θα σας ξετρελάνει!
Το παγωτό δεν περιέχει αυγά και δεν απαιτεί τη χρήση παγωτομηχανής για την παραγωγή του! Επιπλέον δεν χρειάζεται να βγάζουμε το μείγμα από την κατάψυξη ενδιάμεσα και να το χτυπάμε με το μίξερ, γιατί πολύ απλά δεν κρυσταλλιάζει κατά τη διάρκεια του παγώματος! Η υφή του παγωτού είναι εντυπωσιακή και η γεύση μαστίχας έντονη.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ 410 gr (όχι light)
  • 1 φάκελος γαρνί ΓΙΩΤΗΣ (“ΓΙΩΤΗΣ Garni”)
  • 1 ποτήρι (περίπου 220 ml) φρέσκο γάλα (όχι light)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 4 κουταλάκια του γλυκού “υποβρύχιο” με γεύση μαστίχα
  • 1/3 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη μαστίχα (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λικέρ μαστίχας (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1) Βάζουμε το εβαπορέ στην κατάψυξη να παγώσει για 2 ώρες. Είναι πολύ σημαντικό το εβαπορέ να μείνει στην κατάψυξη για 2 ώρες προκειμένου να αφρατέψει όσο χρειάζεται κατά το χτύπημα. Αν το αφήσουμε για λιγότερη ώρα, θα πάρουμε και λιγότερη ποσότητα παγωτού.
2) Σε ένα μικρό κατσαρολάκι αδειάζουμε το ποτήρι με το φρέσκο γάλα (220 ml) και το βάζουμε στη φωτιά, σε μεσαία θερμοκρασία. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τη μισή κούπα ζάχαρη και ανακατεύουμε περιοδικά.
3) Οταν το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε 4 κουταλάκια του γλυκού “υποβρύχιο” με γεύση μαστίχα ανακατεύοντας.
4) Μόλις το μείγμα στην κατσαρόλα ζεσταθεί πολύ (λίγο πριν φτάσει στο σημείο βρασμού), προσθέτουμε και την κοπανισμένη μαστίχα. Αμέσως σβήνουμε το μάτι της κουζίνας -χωρίς όμως να αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά- και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη.
5) Αφήνουμε το μείγμα γάλακτος-μαστίχας να ξεκουραστεί και να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
6) Εν συνεχεία, αδειάζουμε το περιεχόμενο του φακέλου ΓΙΩΤΗΣ γαρνί σε ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε και το μείγμα γάλακτος-μαστίχας που ετοιμάσαμε. Χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Θα δούμε ότι η παραγόμενη σαντιγί έχει αποκτήσει μια “κολώδη” μορφή. Αν κάνει ζέστη, καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε τη σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα του εβαπορέ (βήμα 7).
7) Βγάζουμε το παγωμένο εβαπορέ από την κατάψυξη και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη (μισή κούπα) και χτυπάμε με το μίξερ σε πολύ δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Θα πρέπει το μείγμα μας να αφρατέψει τόσο ώστε σχεδόν να τετραπλασιαστεί σε όγκο. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η ποσότητα του παγωτού που θα παραχθεί θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.
8) Μόλις το μείγμα αφρατέψει πολύ, προσθέτουμε τη σαντιγί και το λικέρ μαστίχας (προαιρετικά). Χτυπάμε με το μίξερ για λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
9) Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αεροστεγές δοχείο παγωτού και το αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 12 ώρες. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Η παραγόμενη ποσότητα παγωτού είναι τουλάχιστον 2.5 λίτρα. Για να πάρετε όμως την αναμενόμενη ποσότητα, θα πρέπει να αφήσετε το εβαπορέ 2 ώρες στην κατάψυξη και εν συνεχεία να το χτυπήσετε πάρα πολύ καλά για να αφρατέψει.
Το παγωτό βγαίνει αρκετά γλυκό (αφού περιέχει και το γλυκό υποβρύχιο μαστίχας), επομένως αν θέλετε να το κάνετε λίγο πιο ελαφρύ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη (για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε 3/4 κούπας ζάχαρη).
Να σημειωθεί επίσης ότι το άρωμα και η γεύση μαστίχας είναι αρκετά έντονη στο παγωτό. Αν δεν θέλετε τόσο έντονο άρωμα και γεύση, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ποσότητα από το υποβρύχιο μαστίχας (π.χ. μπορείτε να βάλετε τρία κουταλάκια του γλυκού αντί για τέσσερα) ενώ μπορείτε κάλλιστα να παραλείψετε το λικέρ μαστίχας ή ακόμη και την κοπανισμένη μαστίχα.
Η υφή του παγωτού είναι πολύ μαλακή, έχει μαστιχωτή μορφή και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει! Το σερβίρουμε με σιρόπι φράουλας.

Καλή επιτυχία!

Παγωτό μαστίχα


Δημοφιλέστερες αναζητήσεις:

  1. παγωτο με βανιλια υποβρυχιο (27)
  2. παγωτο με υποβρυχιο (18)
  3. pagoto mastixa (14)
  4. pagoto spitiko mastixa xiou (10)
  5. παγωτο μα (10)
  6. παγωτο με μαστιχα υποβρυχιο (8)
  7. παγωτο μαστιχας (6)
  8. παγωτο με γευση μαστίχα (6)
  9. παγωτο καιμακι με υποβρυχιο (6)
  10. παγωτο μαστιχα αργυρω (4)
  11. παγωτο καιμακι χωρις παγωτομηχαμη (4)
  12. Παγωτο μαστιχα και ροδι (4)
  13. παγωτο με μαστιχα χιου (4)
  14. παγωτο με μαστιχα χιου και υποβρυχιο (3)
  15. παγωτο μαστιχα thermomix (3)

Tags: , , , , , , , , ,

Please leave a comment

  1. Νεκταρία Says:

    Το έφτιαξα χθες και ήταν τέλειο!Η γεύση του ήταν απίστευτη και η υφή του πραγματικά μαστιχωτή! Το άρωμα της μαστίχας είναι πολύ έντονο, το σπίτι μοσχοβολάει μαστίχα κάθε φορά που βγάζω το παγωτό από την κατάψυξη!Νομίζω πως μπορούμε να βάλουμε λιγότερη μαστίχα στο παγωτό για να έχουμε λιγότερο έντονο άρωμα. Είναι από τα καλύτερα σπιτικά παγωτά που έχω φάει, ευχαριστώ για την εξαιρετική συνταγή!

  2. Κικη Says:

    Γεια σας. Θελω να φτιαξω τη συγκεκριμενη συνταγη καθως φαινεται καλη και ευκολη. Ολοι στο σπιτι λατρευουμε το παγωτο μαστιχα και αγοραζουμε πολυ συχνα απο παγωτατζιδικα.

    Η ερωτηση μου ειναι η εξης. Μιας και ειμαστε πολυπληθης οικογενεια, μπορω να φτιαξω τριπλη δοση παγωτου χρησιμοποιωντας την αναλογη δοσολογια ή θα δημιουργηθει προβλημα στο τελικο αποτελεσμα (π.χ. οχι τοσο καλη υφη παγωτου ή δημιουργια κρυσταλλων);
    Φανταζομαι πως δεν θα υπαρχει καποιο προβλημα απλως θελω να ρωτησω αν το εχετε δοκιμασει.

  3. Olives and Olive Says:

    Πολύ ενδιαφέρον!!!Λατρεύω τη μαστίχα σε όποια μορφή και αν είναι. Να ρωτήσω κάτι? Αν παραλείψω το λικέρ, πειράζει? απλά δεν θα είναι τόσο έντονη η γεύση της μαστίχας, σωστά? Καλημέρα!!!

  4. admin Says:

    Μπορούμε κάλλιστα να παραλείψουμε το λικέρ. Εξάλλου γενικά ο ρόλος του αλκοόλ στα παγωτά είναι η βελτίωση της υφής και της μαλακότητας. Το συγκεκριμένο παγωτό ούτως ή άλλως γίνεται μαλακό και μαστιχωτό, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλκοόλ.

    Και ναι, εννοείται πως μπορούμε να παρασκευάσουμε διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα παγωτού αν χρησιμοποιήσουμε την ανάλογη δοσολογία. Δεν δημιουργείται πρόβλημα στην υφή του παγωτού και δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι. Θα χρειαστούμε βέβαια τεράστια λεκάνη γιατί αν χτυπήσουμε 3 παγωμένα εβαπορέ με το μίξερ, θα αφρατέψουν πάρα πολύ.

  5. MAKIS Says:

    εφτιαξα και εγω αυτο το παγωτο και αν και ηταν η 2η προσπαθεια μου γενικα στην παρασκευη παγωτου βγηκε αρκετα γευστικο και με πολυ ωραια υφη και φυσικα χωρις κρυσταλους. απλα επειδη τωρα αρχιζω και εντασομαι στον μαγικο κοσμο του παγωτου αναρωτιεμαι αν αξιζει να προβω στην αγορα παγωτομηχανης ( αν και εχω διαβασει το σχετικο αρθρο και συμφωνω αρκετα, απλα σκεφτομαι αν αξιζει αφου αυτο που εφτιαξα μου αρεσει, ….. ποσο καλυτερο θα βγει με την παγωτομηχανη? )
    περιμενουμε με αγωνια κι αλλες συνταγες !!!!

  6. admin Says:

    Υπάρχουν συνταγές παγωτών που είναι αρκετά δύσκολο ή επίπονο να τις φτιάξεις χωρίς παγωτομηχανή.
    Για παράδειγμα, το παγωτό καϊμάκι είναι απαιτητικό και δύσκολα γίνεται χωρίς παγωτομηχανή.
    Επίσης, η υφή των παγωτών που φτιάχνονται με παγωτομηχανή είναι διαφορετική.
    Πιστεύω ότι η κατοχή μιας παγωτομηχανής είναι απαραίτητη στους οπαδούς του σπιτικού παγωτού…

  7. MAKIS Says:

    τελικα ειχες δικιο admin….
    ευτιχως που πεσανε τα γεννεθλια μου και οι φιλοι μου μου πηραν παγωτομηχανη.
    το αποτελεσμα πολυ απλα δεν συγκρινεται. ανεβαζει το επιπεδο του παγωτου σε υφη και σαν διαδικασια ειναι πολυ πιο γρηγορη.
    βεβαια και οι φιλοι εχουν επωφελειθει απο το δωρο…

  8. Chris Says:

    Εφτιξα ήδη το παγωγό φράουλα και καραμέλα και βγήκαν καταπληκτικά. Επειδή, όσον αφορά στην σαντιγύ, αλλού αναφέρετε το ερμολ, αλλού μορφατ, αλλού γκαρνί, μήπως μπορείτε να αναφέρεται σε πόσα γραμμάρια σαντιγυ αντιστοιχεί το καθένα για να μην το φτιάχνω κατά προσέγγιση. Ευχαριστώ πολύ.

  9. admin Says:

    Οι ερμόλ και μορφάτ έχουν συγκεκριμένη συσκευασία για τη σαντιγί τους (τενεκεδάκι).
    Αν κάνεις κλικ στο κουμπί “Υπολογισμός Κόστους” θα δεις σε εικόνα τη συσκευασία τους.

    Για τη μεν ερμόλ δες εδώ.
    Για τη δε μορφάτ δες εδώ.

    Στις συνταγές των παγωτών που αναφέρουν χρήση μορφάτ ή ερμόλ, θα πρέπει χτυπήσεις στο μίξερ όλο το περιεχόμενο που περιέχεται στο τενεκεδάκι τους και να χρησιμοποιήσεις όλη την ποσότητα από τη σαντιγί που παράγεται.

    Οταν η συνταγή αναφέρεται σε ΓΙΩΤΗΣ γαρνί, θα χρησιμοποιήσεις ένα φάκελο ΓΙΩΤΗΣ γαρνί (συνήθως η συσκευασία έχει μέσα 2 φακέλους, εσύ θα χρησιμοποιήσεις τον ένα).

    Τώρα για γραμμάρια δεν μπορώ να σου πω ακριβώς πόσα είναι, όταν φτιάξω τα συγκεκριμένα παγωτά θα ζυγίσω τη σαντιγί που παράγεται και θα το αναφέρω στη σελίδα των συνταγών.
    Προσωπικά, όταν θέλω να χρησιμοποιήσω σαντιγί φτιαγμένη από κρέμα γάλακτος και όχι μορφάτ ή ερμόλ, χρησιμοποιώ 300 ml κρέμα γάλακτος με 30% λιπαρά.
    Ελπίζω να σε έχω καλύψει.

  10. μαρινα ταουξιδη Says:

    εφτιαξα την συνταγη σας, ειναι παρα πολυ καλη, πετυχε απολυτως. Θελω να ρωτησω εαν μπορω να μην βαλω ζαχαρη, γιατι παρολο που εβαλα τρια τεταρτα της κουπας παλι ειναι πολυ γλυκο για τα δικα μου δεδομενα, Επισης ο αντρας μου μπερδευτηκε και εβαλε στην καταψυξη 2 κουτια γαλα, φυσικα χρησιμοποιησα το ενα. Το αλλο το εχω αφησει στην καταψυξη, μπορω να το εχω για την επομενη φορα?

  11. admin Says:

    Δεν θα συνιστούσα να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου ζάχαρη αλλά να προσθέσετε λιγότερη ποσότητα. Η ζάχαρη είναι ένα από τα μαγικά συστατικά που κάνουν το παγωτό μαλακό. Δοκιμάστε να προσθέσετε μισή κούπα ζάχαρη την επόμενη φορά.

    Οσον αφορά το εβαπορέ που έμεινε στην κατάψυξη, ναι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που θα φτιάξετε παγωτό με παγωμένο εβαπορέ. Απλώς αφήστε το εβαπορέ στην κατάψυξη και λίγο πριν φτιάξετε το παγωτό, βγάλτε το από την κατάψυξη και βάλτε το στη συντήρηση για να ξεπαγώσει λίγο ώστε να μπορέσετε να το χτυπήσετε πιο εύκολα με το μίξερ.

  12. katia Says:

    καλησπέρα

    το εβαπορέ το βάζουμε στην κατάψυξη 2 ώρες και όταν το χτυπάμε στο μίξερ αυτούσιο χωρίς να το αραιώσουμε, σωστά? Το έφτιαξα και μου βγήκε πολύ έντονη η γεύση του εβαπορέ.

  13. admin Says:

    Ακριβώς! Το εβαπορέ το αφήνουμε στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες ώστε να παγώσει και έπειτα το χτυπάμε με το μίξερ χωρίς να το αραιώσουμε.

    Σχετικά με την έντονη γεύση του εβαπορέ στο παγωτό, μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις εβαπορέ light (δεν το συνιστώ ιδιαίτερα) ή να προσθέσεις περισσότερη ποσότητα κοπανισμένης μαστίχας και αλκοόλ (λικέρ μαστίχας ή κονιάκ) ώστε να “κοπάσει” κάπως η γεύση του γάλακτος.

  14. katia Says:

    ευχαριστώ πάρα πολύ!

Leave a Comment

Blue Captcha Image Refresh

*

Turborecipes.com - Εύκολες και γρήγορες συνταγές