Επισκεφθείτε την καινούργια μας ιστοσελίδα:
Turborecipes.com - Εύκολες και γρήγορες συνταγές

Αυγά και παγωτό

Αυγά και παγωτό



Ας αναλύσουμε όμως λίγο περισσότερο τα “μαγικά” συστατικά που κάνουν το σπιτικό παγωτό μαλακό και κρεμώδες και συγκεκριμένα ας επικεντρωθούμε στα αυγά.

Η προσθήκη των αυγών βελτιώνει την υφή του παγωτού και δίνει στο παγωτό πιο πλούσια και πιο απαλή γεύση. Επίσης τα αυγά κάνουν το παγωτό πιο ανθεκτικό στο λιώσιμο και βελτιώνουν σημαντικά την ικανότητα ανάδευσης του παγωτού.

Η ποσότητα των αυγών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή παγωτού ποικίλει.
Προσωπικά χρησιμοποιώ από 2 ως 4 αυγά για κάθε λίτρο παγωτό. Κάποιοι χρησιμοποιούν περισσότερα αυγά (συνάντησα συνταγή που χρειαζόταν 10 αυγά για 1 λίτρο παγωτού!). Γενικά δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε με τα αυγά μιας και δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό και ανεβάζουν τη χοληστερίνη!

Κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν μόνο τους κρόκους και απορρίπτουν το ασπράδι. Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν ολόκληρο το αυγό. Εχω δει και συνταγές που χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ τα ασπράδια των αυγών! Προσωπικά χρησιμοποιώ ολόκληρο το αυγό.

Οταν τα αυγά είναι ολόφρεσκα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή παγωτού και χωρίς να ζεστάνουμε/ βράσουμε το μείγμα παγωτού (που αποτελείται κυρίως από γάλα, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη).

Δηλαδή αν τα αυγά είναι πολύ φρέσκα τότε μπορούμε να τα χτυπήσουμε με λίγη ζάχαρη (χρησιμοποιώντας μίξερ ή αυγοδάρτη) μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια να ρίξουμε απευθείας το μείγμα παγωτού (χωρίς να το βράσουμε) μέσα στο μπολ των αυγών ανακατεύοντας καλά. Ωστόσο καλό θα ήταν το μείγμα παγωτού να είναι ελαφρώς ζεσταμένο (ή χλιαρό) – έστω και αν τα αυγά είναι φρέσκα.

Σε αντίθετη περίπτωση (όταν τα αυγά δεν είναι εντελώς φρέσκα ή όταν δεν είμαστε σίγουροι για αυτό) θα πρέπει να χτυπήσουμε καλά τα αυγά με λίγη ζάχαρη, στη συνέχεια να περιχύσουμε το βρασμένο μείγμα γάλακτος-ζάχαρης μέσα στο μπολ με τα αυγά και έπειτα να ανακατέψουμε πολύ καλά.

Οταν ρίχνουμε το μείγμα παγωτού στο μπολ των αυγών, ανακατεύουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ σε κάθε περίπτωση (είτε έχουμε βράσει το μείγμα είτε οχι).

Αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τους κρόκους των αυγών, δεν χρειάζετε να χολοσκάμε για τα ασπράδια :-)
Μπορούμε να τα χτυπήσουμε σε μαρέγκα και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη συνταγή. Η μαρέγκα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αν σας “μυρίζει” το αυγό στα γλυκά (άρα και στα παγωτά) τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε μόνο τα ασπάδια. Τα ασπράδια δεν έχουν τόση έντονη μυρωδιά στο τελικό αποτέλεσμα.

Πάντως για το θέμα τη μυρωδιάς των αυγών υπάρχει λύση : μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσες βανίλιες όσα είναι και τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή παγωτού. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσετε στη συνταγή 5 αυγά (ή κρόκους αυγών) και “επιστρατεύσετε” 5 βανίλιες (τις διαλύετε στο μείγμα παγωτού) τότε το παραγώμενο παγωτό δεν θα μυρίζει καθόλου “αυγουλίλα”!

Τέλος, να σημειωθεί ότι η χρήση αυγών στο παγωτό δεν είναι “καταναγκαστική” και υποχρεωτική! Δηλαδή μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό παγωτό και χωρίς αυγά. Ετσι, αν δεν σαν αρέσουν τα αυγά τότε μπορείτε απλώς να μη τα χρησιμοποιήσετε στο παγωτό!



Δημοφιλέστερες αναζητήσεις:

  1. παγωτο με ασπραδια (18)
  2. το παγωτο εχει αυγο (12)
  3. αυγο στο παγωτο (9)
  4. αυγα στο παγωτο (8)
  5. παγωτο χωρις ζαχαρη και αυγα (8)
  6. παγωτο με αβγα (6)
  7. παγωτο με ασπραδι αυγου (4)
  8. για να μην μυριζει το αυγο (4)
  9. παγωτο με ολοκληρα αυγα (4)
  10. παγωτο με βρασμενα αυγα (3)
  11. παγωτό ασπραδι (3)
  12. παγωτο με κροκους (3)
  13. Έχουν τα παγωτά αυγό; (3)
  14. παγωτό με κρόκο αυγού (3)
  15. μυρωδια αυγου (3)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

Blue Captcha Image Refresh

*

Turborecipes.com - Εύκολες και γρήγορες συνταγές