Επισκεφθείτε την καινούργια μας ιστοσελίδα:
Turborecipes.com - Εύκολες και γρήγορες συνταγές

Διατροφική Αξία Παγωτών

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΑΓΩΤΩΝ


Γενικά, τα παγωτά ως εδέσματα είναι πολύ παραξηγημένα καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και έτσι θεωρούνται πολύ παχυντικά. Ομως έχουν πλούσια ενεργειακή και θρεπτική αξία και μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε αρκετά μεγάλο ποσοστό. 

Το πιο σημαντικό συστατικό των παγωτών είναι το γάλα. Το γάλα που χρησιμοποιείται στα παγωτά μπορεί να είναι φρέσκο, πλήρες, συμπυκνωμένο (εβαπορέ), ημιαποβουτυρωμένο ή σε σκόνη. Αλλες πρώτες ύλες των παγωτών είναι η κρέμα γάλακτος (heavy cream), η ζάχαρη, τα γλυκαντικά, τα αυγά, το βούτυρο και το αλκοόλ. Επιπλέον μπορούν να προστεθούν κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων, σιρόπι ή χρωστικές ουσίες που έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμφάνισης αλλά και της γεύσης των παγωτών. Για τη μαλακότητα (softness) και τη διαμόρφωση της υφής και της ρευστότητας των παγωτών χρησιμοποιούνται διάφοροι σταθεροποιητές, πηκτικά και γαλακτωματοποιητές.

Οι σταθεροποιητές εμποδίζουν το σχηματισμό κρυστάλλων και βελτιώνουν την υφή και τη ρευστότητα των παγωτών. Οι γαλακτωματοποιητές παρασκευάζονται είτε από βιολογικά υλικά είτε από λιπαρά οξέα και τα παράγωγά τους. Οι χρωστικές ουσίες είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως χρώματα στο παγωτό. Μία συνηθισμένη χρωστική ουσία είναι η καραμέλα.

Η θερμιδική αξία του παγωτού κυμαίνεται από 80 έως 250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, άλατα, υδατάνθρακες, λίπη, φώσφορο και βιταμίνες A, B1, B2, B12 και D. Επίσης τα παγωτά περιέχουν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ το οποίο προστατεύει τον οργανισμό μας από χρόνιες παθήσεις.

Από θερμιδικής άποψης, τα παγωτά καλύπτουν το 5%-10% των καθημερινών αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια (80-250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια παγωτού), το 9%-10% των αναγκών μας σε υδατάνθρακες (20-25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια παγωτού), το 5%-10% των ημερησίων αναγκών μας σε πρωτεϊνες, το 10%-15% των αναγκών μας σε λίπη, το 40% των ημερησίων αναγκών μας σε φώσφορο και ασβέστιο, το 10%-20% των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνη A και τέλος το 20% των αναγκών μας σε βιταμίνη B12.

Η ενεργειακή αξία των πιο συνηθισμένων γεύσεων παγωτού είναι:

 • Γρανίτα: 100 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια παγωτού
 • Διαιτητικό παγωτό (0%): 125 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια παγωτού
 • Παγωτό φρούτων: 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια παγωτού
 • Παγωτό βανίλια: 180 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια παγωτού
 • Παγωτό παρφέ: 220 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια παγωτού
 • Παγωτό σοκολάτα: 235 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια παγωτού

Από τα διάφορα είδη παγωτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το παγωτό ξυλάκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το κυπελάκι αρκεί να μην περιέχει επικάλυψη σοκολάτας ή καραμέλας.
Οι γρανίτες αποτελούν την καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν τη δίαιτά τους αφού παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους τύπους των παγωτών.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα διαιτητικά παγωτά (0%). Αυτά τα παγωτά περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. ασπαρτάμη) και πολύ μικρή ποσότητα λίπους. Ετσι έχουν λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά παγωτά και έχουν κερδίσει πολλούς οπαδούς.

Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα παγωτά έχουν πλούσια θρεπτική και ενεργειακή αξία.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα παγωτά είναι επιδόρπιο και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα γεύμα που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως είναι για παράδειγμα τα φρούτα, τα λαχανικά ή το φρέσκο γάλα. Τα παγωτά σίγουρα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αλλά όχι αντάξια με αυτά του γάλακτος.
Ετσι, τα παγωτά μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό ενδιάμεσο γεύμα αλλά σε καμια περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το γάλα ή άλλες φυσικές τροφές.Δημοφιλέστερες αναζητήσεις:

 1. παγωτο γιαουρτι θερμιδες (695)
 2. παγωτο θερμιδες (550)
 3. παγωτινι θερμιδες (395)
 4. παγωτό καιμάκι θερμίδες (373)
 5. παγωτο βανιλια θερμιδες (362)
 6. 1 παγωτινι θερμιδες (179)
 7. θερμιδες παγωτο (174)
 8. παγωτο φυστικι θερμιδες (153)
 9. παγωτο σοκολατα θερμιδες (103)
 10. θερμιδες παγωτο γιαουρτι (99)
 11. παγωτο φραουλα θερμιδες (94)
 12. παγωτο 0 θερμιδες (92)
 13. παγωτο στρατσιατελα θερμιδες (87)
 14. παγωτο καραμελα θερμιδες (86)
 15. γιαουρτι παγωτο θερμιδες (82)
Turborecipes.com - Εύκολες και γρήγορες συνταγές